Oost-Indische kers in eigen tuin
Eén van mijn lievelingsplanten is de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus). Het is een hele mooie, volle en makkelijk te kweken plant die snel groeit en echt prachtige gele, rode, oranje en witte bloemen geeft. Bijkomend voordeel is dat de gehele plant zeer goed eetbaar is!
Hoe zaai en verzorg je Oost-Indische kers?
In Maart of April begin ik met het zaaien van Oost-Indische kers in een kweekbakje met potgrond. Ik zet het bakje binnen op een warme plek in de zon neer. De zaden zijn groot en ontkiemen zeer gemakkelijk en snel, zo is mijn ervaring. Wanneer het plantje zo’n 15 centimeter groot is, en de maand Mei inmiddels is aangebroken, zet ik de plantjes in de tuin. Een plekje in de zon, maar ook halfschaduw voldoet prima. Oost-Indische kers heeft verder niet veel nodig en stelt weinig eisen aan de grond. De plant bloeit zeer lang; meestal heb ik tot Oktober nog wel bloemen! Daarna sterft de plant vrij snel af bij het kouder en natter worden (en is dus niet winterhard). De zaaddozen kunnen worden geplukt en bewaard om het jaar erop weer te zaaien.
Welke soort Oost-Indische kers kies je?
Je kan kiezen uit diverse soorten eetbare Oost-Indische kers. De kleur van de bloemen kan variëren van crème wit tot dieprood en het blad kan egaal groen of gemarmerd zijn. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. Je hebt daarnaast nog planten die graag klimmen, maar ook planten die meer compact en laag bij de grond blijven. Ik laat die van mij meestal de hoogte ingaan. Ze maken lange dunne ranken aan, die zich goed vastgrijpen aan een klimrekje.
Wat is eetbaar van de Oost-Indische kers?
Alle onderdelen van de plant zijn eetbaar. Zowel het blad, als de bloemen, maar ook de zaden kan je eten. Deze kan je inmaken in zout of azijn als een soort kappertjes. De smaak van de bladeren en bloemen doet denken aan radijs, is licht peperig en ‘sappig’. Ik vindt het één van de beste eetbare planten en een verrijking voor diverse gerechten. De ontzettend mooie bloemen fleuren het gerecht niet alleen op, maar voegen ook echt wat toe betreft de smaak.
Een favoriet gerecht van mij met Oost-Indische kers is deze 'carpaccio van artisjok met yoghurt en Oost-Indische kers' van Sergio Herman.