Harissa is een hete rode saus afkomstig uit het noorden van Afrika. Het is gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook en het heeft wat weg van sriracha en chilisaus. Je kan harissa in heel veel gerechten gebruiken om het wat pittiger en spannender te maken. Het beste smaakt deze pikante saus natuurlijk als het vers en zelfgemaakt is. Lees hieronder hoe je dat precies doet!
Gebruik je eigen gekweekte (jalapeno-)pepers voor het beste resultaat!
Ingrediënten:
- Olijfolie om in te bakken
- 2 uien, fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1/2 theelepel karwijzaad
- 1 paprika, grof gesneden, zonder zaad
- 2 tomaten, grof gesneden, eventueel ontveld
- 5 chilipepers, grof gesneden
- 10 blaadjes munt, fijngehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel zout
- 150 gram kippenbouillon
Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan en bak uien, knoflook, komijnzaad, korianderzaad en karwijzaad licht aan. Voeg dan de paprika, tomaten , chilipepers, munt en tomatenpuree toe en bak lichtjes aan. Kruid daarna met zout en voeg de bouillon toe. Laat vervolgens alles 20 minuten op een laag vuur pruttelen tot alle ingrediënten gaar zijn. Zorg dat al het vocht verdampt is, mix glad met een staafmixer en kruid eventueel bij met zout.
TIP: Deze harissa is heerlijk gemengd met mayonaise of Griekse yoghurt op een broodje (i.p.v. boter) en als dip voor groente of frietjes van zoete aardappel. Heb je wat over? Bewaar het dan in kleine bakjes in de vriezer.
Dit recept komt uit het boek Just Cook It van Sergio Herman. Het staat boordevol smakelijk recepten en handige basics, zoals deze harissa, waar je elk gerecht mee kunt oppimpen. Misschien wel mijn favoriete kookboek!